Du cykler lige nu rundt i VillaRoligheds fabulerende, uortodokse univers

 

 
søg i VillaRolighed.dk
Søg på nettet

powered by FreeFind


Startside
Nils
flittige hænder

festkager

sange

links


Rejsen til Holland
En legende
Født vinder

dyrene
Niki
Artigmis
Garfield
2 nye katte


godset
parkanlægget
haveprojekter
husprojekter


planteriget
orchidéer

meget morsomt
om ældre


sammen med min søn Nils.

Nils er mit mellemste barn. 

Født i 1986, og er nu 21 år gammel. 

En kærlig, glad, musikalsk, stædig, bomstærk, initiativrig (især som yngre meget initiativrig), fysisk aktiv, elsket, trofast, dårligt talende ungNils købte en splinterny cykel for sine konfirmationspenge  mand, kort sagt en "rigtig" mongol.

På "fint" sprog har han Downs syndrom, eller Trisomi 21, og er udviklingshæmmet.

Vi har stort set været forskånet for følgesygdomme, undtagen lige at han er svært nærsynet og at han måtte opereres for grå stær (Cataract) som 16-årig. 
Hvor dårligt han egentlig var kommet til at se, blev først klart efter operationen, hvor han opførte sig som en, der på én gang var kommet ud af den DYB depression. 
Jeg har (fra gamle tanter) hørt operationen for grå stær beskrevet som "pludselig blev der solskin igen", også et billede der passer meget godt på hans reaktion.
Han er ikke normaltseende mere, har en synsnedsættelse på begge øjne på omkring 50%. Det er ikke noget, nogen tænker over i det daglige, men mere end rigeligt til at afskrive en karriere som fx. jagerpilot.....

Nils har RIGTIG mange interesser. Fodbold, sport, computerspil, læse og skrive, musik, Harry Potter, fjernsyn, politifilm og så har han sine helt uundværlige i-lejre - endnu....

ilejrphoto4.jpg (49087 byte)I-lejrene er de blå spejderes helt uforlignelige tilbud til handicappede i alderen 10-20 år. 

Ca. 100 deltagere, hvoraf ca 1/3 har et handicap, tager en uge i telt, med masser af aktiviteter og gang i den, i efterårsferien. Det er et super tilbud!

Nils ÆÆÆLSKER den uge, og jeg ved slet ikke, hvordan han skal kunne undvære den, når han nu lige om et øjeblik bliver for gammel til at kunne være med..... Han har været fast inventar på lejrene, siden han var 10.

Det er Nils, der er i gang med at hejse flaget på billedet, som er taget fra lejrens hjemmeside.

Nils flyttede hjemmefra, da han blev 18, til et træningsbofællesskab. 
Flytningen har været til glæde og nytte for alle parter, ikke mindst for Nils, som er tindrende lykkelig over at være blevet voksen og have sin egen lejlighed.
Han er både begyndt at ryge og drikke bajere!

Hm! 
Det sidste (især rygningen) passer ikke moderen ret godt, men bostedet har godt "styr" på ham. Rygning foregår KUN på aftalte steder, og drikkeriet får ikke lov at tage nogen som helst form for overhånd. Der er tale om enkelte genstande, når der er en passende lejlighed, som f.x. diskotek, festival - eller lørdag aften hjemme hos de gamle.

Som mor må man af og til sluge nogle halv- og helstore kameler, hvadenten barnet er handicappet eller ej. Det er nok bare lidt sværere for os at afgive ansvaret for det handicappede barn, fordi de på så mange fronter altid vil være afhængige af hjælp fra forældre, værger, pædagoger eller andre, der tror de har forstand.

- Og heldigvis er mine to andre børn fanatiske ikke-rygere....

Jeg plejer at sige det på den måde, at Nils ikke er helt almindelig - og at ét er helt sikkert: det har aldrig været kedeligt at være sammen med ham!
 

 

Nils's sider:

de første dage
0-3 år

3-6 år

6-7 år

evnesvag eller åndssvag?

fosterdiagnostik

taleproblemer

hjælp at hente

artikler

sidst opdateret d. 11-08-2007
besøg siden 26/3 2003:

host: one.com